26 Ocak 2016 Salı

SEVGİ ÜSTÜNE / JOSE ORTEGA y GASSET

Kadının, erkeğin bakışlarından saklamaya çalıştığı, aslında bedeni değil, erkeğin bedene yönelttiği niyetlere karşı gösterdiği tepkidir.  Bununla birlikte kadın, sürekli bir karışıklık içindedir, çünkü sürekli kendini saklayarak yaşar.

Fahişelerin itici ve canavarca olan yanı, kadın yaradılışıyla çelişmesinden gelir; bu yanıyla fahişe, yalnızca seçilen kişiye açılması gereken o gizli kişiliği, adsız erkeğe, kalabalığa açmış olur.

Manyak dikkat süresi anormal olan insandır. Büyük adamların hemen hepsi birer manyaktır. Evrenin mekanik düzenini nasıl keşfettiği sorulduğunda Newton şöyle yanıt vermiştir: Gece gündüz onu düşünerek.

Güzel bir günde dikkatimizin bir tek nesneye takılıp felce uğradığını düşünelim. Dünyanın geri kalan kesimi gözümüzden silinecek, hiç yokmuş gibi görünmez olacaktır. Bu anormal dikkatimizin nesnesi, her türlü karşılaştırmayı hiçe sayarak gözümüzde dev boyutlara erişecektir. "Aşık olmak" bir dikkat olgusudur.

Zeki insan kendisini kendi aptallığından koruyarak yaşar, aptallığını ortaya çıkar çıkmaz anlar ve onu yok etmeye çalışır, oysa aptal insan, kendi aptallığına, koşulsuz olarak büyülenmişcesine teslim olur. 

Entelektüel, soyut bir yaşam sürer, dünyadaki edimleri sayılıdır. Kadınlar iş yaşamı, zevkler ve tutkularla ilgili bilgileri ise pek azdır. Entelektüelin zekasının bize pek yararı yoktur. Onun zekası, hemen her zaman gerçek olmayan konulara, kendi uğraş alanının sorunlarına yönelik olarak çalışır.  ...bir dönemde yada ulusta zekanın, genel olarak yalnızca entelektüelin sınırlarına indirgenmesini talihsizlik olarak görüyorum.

Erkeğe göre kadın, daha bir içtenlikle aşık olmaya yatkındır. Kadın zihninin yaşamın her evresinde yalnızca bir tek şeye yönelen, bir tek dikkat eksenine doğru eğilimli bir zihin olduğu söylenebilir. Kadın zihninin bu tek merkezli yapısına karşılık, erkeğinkinde her zaman pek çok merkez vardır. 

Kadın, kamunun önüne çıkmadan önce ne kadar çok hazırlık yapar, ne denli çekici olmaya çalışırsa, kamuyla gerçek kişiliği arasında o denli büyük bir uzaklık yaratmış olur. Bir kadının, kendisiyle başkaları arasına koyduğu bütün o lüksten ve zarafette amaç kadının iç benliğini saklama, bu benliği daha gizemli, daha ulaşılmaz, daha erişilmez kılma isteğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder