26 Ocak 2016 Salı

KAFKA'NIN SEVGİLİSİ MİLENA / MARGARETTE BUBER -NEUMANN

Özel yaşamımızı sezinleyenler olabilir, karşı koyamayız, ama onlara yardımcı olmamalıyız. İçli dışlı olunca kişi, ya karşısındakinin kıskançlığını yada acıma duygularını körükler, dostluk ilişkilerimiz içinden çıkılmaz bir durum alır böylece, anlaşmazlıklara yol açar. Dizginleyemeyiz tutumumuzu, dostların elinde oyuncak oluruz. Gerçek dostlara güvenip içli dışlı olmak aldanmalara da götürür kişiyi.

"Kimsesiz bölge" denen bu toprak parçası hemen burnumuzun dibinde bugün Alman-Çek sınırının orada. Ne yüz kızartıcı bir sınırdır bu, bir tel germişler, yolun iki yanına birer direk çakıp bir ağaçtan ötekine bir ip germişler -çocuklar bile çözebilir bu ipi-adına sınır demişler.

Bir kediye baktığımızda eksiksiz buluruz onu, oysa kedilerin çok eksiği vardır. uçamazlar, konuşamazlar, havlayamazlar, bilmedikleri daha nice işler vardır. Ama bildiklerini güzel eksiksiz yaparlar, yapamayacağı işleri denemezler bile, örneğin dans etmeyi! Kimi insan da böyledir, tam bir uyumluluk içindedir, bilir ne istediğini ve kötü yanlarıyla yapamayacağı şeyleri denemeye kalkmaz.

Böyleleri çirkin olmaktan kurtulur işte, çirkinlik, beceriksizlikten, gülünç olmaktan, kendini beğenmişlikten gelir. Uyumlu kişiler yontulmuş olanlardır. Kimi doğuştan böyledir, kimi de sonradan elde eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder