28 Şubat 2016 Pazar

BİZE GÖRE / AHMET HAŞİM

Hareketsizliğe düşen güzel bir vücudu nasıl her tarafından yağ tabakaları kaplarsa, gazeteler de bir yandan yiyecek ve içecek ilanları öte yandan yazıyı sayfadan süren resimlerin istilası altında kaldı.

Dünya basınına göz atılınca hükmedilir ki, zamanımızda mide ve barsak, beyinden çok daha onurlu bir organ rütbesini bulmuştur. Hatta iri göbekli insanların çevremizde çoğaldığına bakılırsa, bir çoklarının şimdi beyinleirni kemik mahfazasından çıkarp karınlarında taşıdıklarına hükmetmek gerekiyor.

Aşk geçici, evlilik ise süreklidir. Evliliği aşkın devamı sanmış nice saf gönüllü çiftler, üç ay geçmeden dudaklarda ateşin söndüğünü görmüşler ve bir akşam, kendilerini karşı karşıya esner bulmaktan şaşırmışlardır.

Bütün canlı yaratıklara göre, insanın üstünlüğünü sağlayan, yeteneklerinin çeşitliliğidir. En zeki hayvan bir tek şey yapar, ama onu en yetkin bir şekilde yapar. (Gourmont)

Hayvan amacına varmış duruyor, insan amacını hala aramakla uğraşmaktadır.

Ruh çözümlemelerinde eşsiz olan bir filozofun dediği gibi dikkat, bekleyiş, uyarı durumunda yay gibi gerilmiş duran adam esneyemez. Esnemek, savaş ve savunma konumunu bırakmış, tam bir güvenlik içinde olduğunu duyan bedenin mutlu teslim oluşudur.

Bir havra daha yapılmış, bunun ne önemi var? Kökleri her yanda dünyayı saran bütün bankalar birer havra olduktan sonra...

Kim diyor ki kadın şimdi eskisi gibi, yüzünü sıkı örtüler altında saklamıyor? Ya boya örtüleri? Bunların altında gerçek yüz hiç görülebilir mi? Boyalar olmasa, bilmem kadın ne yapacak? Kadın ne yapardı bilmem ama boyalar olmasa bilmem ki göz nasıl boyanırdı?

Nietzsche'ye göre milletleri birbirine düşman yapan biricik güç tarihtir. Geniş bir insansal anlaşmaya varabilmek için yapılacak ilk iş, tarih öğretiminin, el birliğiyle ortadan kaldırılmasıdır.

Fiyatlar günden güne ucuzlamakta, ödeme için yapılmakta olan kolaylıklar artık herkesi otomobile doğru çekmektedir. Öyle ki her adamın şişip koca bir otomobil haline gelmesi ve caddelerde akan halkın bir dev sürüsünü andırması hiç de  uzak bir gelecek değil.

Geleceğin otomobil şehrinin zemini çeşitli tabakalardan oluşacak. Trafik alanını boşaltmak için evler kalkacak ve bütün bir mahalleyi karnında toparlayan Amerikan işi kırk, elli katlı binbir pencereli korkunç ve çıplak dikdörtgen prizmalar yükselecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder