13 Ekim 2015 Salı

DEMOKRATİK İDEALLERİN ÇÖKÜŞÜ / NOAM CHOMSKY

Irving Krsitol: "Önemsiz insanlar gibi önemsiz uluslar da kendilerinin önemini abartıp yanılgıya düşerler.

Dahilde düzeni sağlamak için polis otomobillerine ne kadar gereksinim varsa, dünyada düzeni sağlamak için de savaş gemilerine o denli gereksinim vardır.

"Gündelikçiler, ticaret erbabı, evde kalmış kızlar ve sütçü kızlara neye inanacakları söylenmeli. Söylenmek istenen şudur: Halk bilemez, inanmalıdır ve neye inanacağı kendisine dikta edilmelidir." John Locke

ABD'nin ve Sovyetler'in uydularına karşı takındıkları tavır öylesine farklıdır ki, bu farkı fark etmemek için ancak bir çaba harcamak gerekir. Batılı entelektüeller bu çabayı göstermişlerdir.

Hedeflerinden biri salaklar ve cahillerdir. Bunlar deliklerde tutulmalı, anlayabilecekleri kadar basitleştirilmiş martavallarla uyutulmalıdır, izole edilmelidir. En ideali bunların her birini ve tek başına olmak üzere TV ekranının karşısına oturtmak, spor müsabakalarını, Brezilya dizilerini seyrettirmektir. Organize olmalarına izin verilmemelidir.

Demokratik sistemin esasını ikna ve telkin etme özgürlüğünün mevcudiyeti bir başka deyişle "razı etme mühendisliği"nin serbestçe mesleğini icra etme özgürlüğünün varlığını oluşturmaktadır. Bu rıza mühendisliği halkın, gerçek konumundan haberdar olmamasını, katılımcı olmamasını, diğer ürünler gibi ideoloji için de bir tüketici olması sağlanmalıdır. Çoğunluk elini eteğini gerçeklerden çekmeli, bir hayal alemine dalmalıdır. fukaralara zenginlik hikayeleri, baskı altında tutulanlara özgürlük masalları,üstelik güçsüz olup, yenik düşmüş bulunanlara zafer hayalleri satılmalıdır. Ve elbetteki bu razı etme mühendisliğin, işini kotarabilmesi için bazı araçlara ihtiyacı vardı. Bunun için en mükemmel aracı da TV'dir.

Henry Giddings: "Filiplinler'deki az gelişmiş insanları biz niye öldürüyoruz? Öldürüyorsak onların iyiliği için öldürüyoruz."

Sokaktaki evsiz insan, eğer rahatının bozulmasını istemiyorsa ilk vazifesinin malikanesinde keyif süren zenginin keyfine keyif katmak olduğunu bilmelidir.

Amerikan vatandaşları, en azından imtiyazlı bulunanlar ve renk seçimini hatalı yapmamış olanlar, yani toplumun önemli bir kısmı, devletin baskısından tamamıyla azadedir.

Komünizmde halk sömürülerek, kapitalizmde ise düzenin efendilerine hizmet vaadinde bulundurularak güç ele geçirilmekte, geçirildiği yoldan korunmaya devam edilmektedir.

Niebuhr'a göre: "Rasyonel davranabilmek soğukkanlı insanlara özgüdür, oysa sıradan insanlar aklın değil, inancın peşinden giderler. Soğukkanlı gözlemcilerin, ortalama insanın ne derecede ahmak olduğunu ölçüye vurması, yutturacağı hayal ürünleri üretmesi ve bunları yutulur hale getirebilmek için olabildiğince basitleştirmesi gerekir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder