2 Ekim 2015 Cuma

İSLAM MEDENİYETLERİN YÜZLEŞMESİ / TARIK RAMAZAN

Günümüzde iyi Müslüman en ılımlı olanı-artık kelimelerin anlamlarını tercüme etmeyi öğrendik-değil de en zengin olanı veya stratejik olarak en işe yarayanıdır. Bu iki özelliği taşıdıktan sonra biraz gelenekçi, kapalı veya diktatör olmasına göz yumarız.

Çoğu zaman özgürleşme araçları, bütün normatif değerler unutularak bizatihi gayeler haline gelmiştir. Özgürlük özgürlüğü getirmiş, değişim de değişimi doğurmuştu.

Meyve veren ağaç gibi olun, sizi taşladıklarında onlara meyvelerle cevap verin. (Hasan el Benna)

Bizim sorunumuz maneviyat sorunudur. Bir insan gelip bana İslam aleminde yapılması gereken reformlardan, uygulanması gereken siyasi stratejilerden ve jeostratejik planlarından bahsettiğinde, benim ona ilk sorum sabah namazını vaktinde kılıp kılmadığıdır.

Aslında Yaratıcı'nın varlığını hatırlayarak yaşamak, yeyip içmek, uyumak ve kendine ait tüm ihtiyaçları gidermek zaten şeriatı uygulamaktır.

Allah yolunda ölmek zordur fakat Allah yolunda yaşamak daha da zordur. Bu cihad, her insana kendine ait olan haklarının  geri verilmesini öngören hayat için cihaddır. (Hasan el Benna)

Herhalde zekata verilebilecek en uygun tercüme "arındırıcı toplumsal vergi"dir. Zekatın farz olması, bu meseleyi, hukuki ve ahlaki alana yerleştirmek anlamına gelir ve bunun insanların insafına bırakılmadığına işaret etmektedir.

Amerikan vatandaşı Ay'a bir kaç keşif göndermiş olmaktan gurur duyabilir, fakat büyük kentlerde korkudan titremeden evlerine dönemez hale gelmişlerdir.(Albert Jackquard)

...ciddi inceleme bizim İslami eğitimimizin bir parçası olmalıdır. Zaten Müslüman ülkelerindeki birçok okulda ki buralarda tekrarlamak, yalnızca not için çalışmak veya başarısızlık arasında seçim yapmaya zorlayan aptallaştırıcı eğitim programları içinde çocuklar boğulmaktadır, öldürülen de bu akıldır.

Eğer bütün dünya aileyi referans yapmaktan utanç duyma modasını kabullenmiş olursa, o zaman bütün Müslümanlar nerede olursa olsunlar bunun önemini hatırlatma görevine sahiptirler.

Bir oda içinde sekiz kişinin yaşaması, bir yuva kurmak değildir. Bu olsa olsa bir hapishane oluşturmaktır. Yeni kopuklukları doğurmak, yalnızlıklar ve soyutlamalar yaratmaktır.

Çoğu zaman baskıcı kararlar niteliği taşıyan yasaların derhal uygulanması istenilir, sanki günümüzde iyi bir Müslüman olmak için daha az özgür olmak gerekiyormuş gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder