6 Haziran 2016 Pazartesi

DAVETÇİ EĞİTİMİ VE AHLAKI / ABDULHAMİD BİLALİ

Bineğini hızlı süren kişi, ne bir mesafe kat eder, ne de sırtına bineceği bir hayvanı kalır.(Arap deyişi)

Davet yolunda yürürken durup nefes almak, dinlenmek, yapıp ettikleirnin değerlendirmesini yapmak, doğrularını tespit edip artırmaya çalışmak, yanlışlarını görüp bunlardan kurtulmaya çalışmak gerekir.

Bir insan vücudunu günde yarım saat geç uyumaya alıştırsa ve bu yarım saatini birkaç rekat namaza veya bazı ilmi kitapları okumaya ayırsa, önemli bir ilmi ve imani seviye elde eder. Yada evinden çıkmadan önce abdest almaya ve iki rekat kuşluk namazı kılmaya alıştırsa, iman hususunda büyük bir dereceye nail olur.

Önemli olan dilde fesahat değil, fikirlerde fesahattir.

İman artar, eksilir. İbadetle artar, günahla azalır.

"Sertlik ve azarlama kesinlikle salih ve yapıcı bir insan meydana getirmez. Olsa olsa hareketlerinde ve duruşlarında eğitilmişliğin izlerini sergileyen eğitimli bir maymun yetiştirilir. Ama biz çocuklarımızın insan olmasını istiyoruz, maymun değil." Hasan Aşmavi

Akıl sahibi bir insan, kendini şu dört vakitten alıkoymamalıdır:
*Rabbine yalvaracağı vakit
*Nefsini sorgulayacağı vakit
*Dini hususunda kendisine nasihatte bulunacak ve beslendiği kaynaklar itibariyle kendisini tasdik edecek kardeşleriyle başbaşa kalacağı vakit
*Nefsiyle ve nefsinin helal ve övülen lezzetleriyle başbaşa kalacağı vakittir. Çübkü bu son vakit, diğer vakitler için yardım ve eşsiz bir fazilet olmanın yanısıra kalpler için de dinlenme vesilesidir. (Vehb b. Münebbih)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder