6 Haziran 2016 Pazartesi

İNSAN ÖTESİ GELECEĞİMİZ /FRANCIS FUKUYAMA

Birçok sosyalist rejim özel mülkiyeti yasakladı, aile bağlarını zayıflattı ve insanların dar bir arkadaş ve aile çemberini değil tüm insanlığı düşünmelerini istedi.

Evrim genç insanları özellikle de genç oğlanları sıralarında saatlerce oturup öğretmeni dikkatle izleyecek biçimde değil, daha çok koşup oynayacak ve fiziksel etkinlik içeren diğer şeyleri yapacak biçimde tasarlamıştır. Sınıflarında kıpırdamadan oturmalarını daha çok istemeye başlamamız veya anne babaların ve öğretmenlerin bu çocuklarla birlikte ilginç şeyler yapmaya daha az zaman ayırıyor olmaları, gittikçe artan bir hastalıkla karşı karşıya olduğumuz izlenimini yaratmıştır.(dikkat eksikliği hastalığı)

Kalori kısıtlaması maya hücrelerinin ömrünü uzatıyor. Düşük kalori esasına göre beslenen farelerin ömrü yüzde kırk uzuyor.

Nicholas Eberstadt: 2050 yılı geldiğinde İtalya'daki çocukların yalnızca %5'inin aynı soydan gelen akrabaları olacak. Böylece temelleir bu denli kırılgan olan bir kuşağın savaşma ve savaşta ölme konusundaki isteksizliği de büyük olasılıkla daha fazla olacaktır.

...insanların barış içinde yaşamalarını elbette dileriz ama eğer denge saldırgan ve şiddetli davranışlardan çok uzağa kayarsa işbirliğini destekleyen seçici baskılar da zayıflar. rekabet veya saldırganlığın hiçbir şekilde bulunmadığı toplumlar durgunlaşır ve atılım yapamazlar.

Kimse acı ve ıstırabı savunacak bir açıklamada bulunmayı başaramaz ama işin aslı şu ki, hem kendimiz hem de diğer insanlar açısından en ulu ve en övgüye değer insani nitelikler olduğunu düşündüğümüz şeyler genellikle acı, ıstırap ve ölüme karşı nasıl tepkiler gösterdiğimiz, bunlarla nasıl yüzleştiğimiz, bunları nasıl yendiğimiz ve bunlara sık sık yenik düştüğümüzle ilgilidir.

Tıbbi amaçlarla embriyo kopyalama düşüncesine gereğinden fazla alışırsak nerede durmamız gerektiğini bilecek miyiz?

Toplama kamplarında kurbanlara bulaşıcı madde şırınga eden yada tutukluları ölme noktasına gelinceye kadar dondurarak veya yakarak işkence eden Nazi doktorların çoğu aslında yararlı amaçlarla kullanılabilecek gerçek verileri toplayan meşru bilimcilerdi.

Gerçek özgürlük, politik toplumların kendileri için en değerli saydıkları değerleri koruma özgürlüğünü ve günümüzün biyoteknoloji devrimi söz konusu olduğunda kullanmamız gereken özgürlük işte budur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder