7 Eylül 2015 Pazartesi

GÖĞÜ DELEN ADAM / ERİCH SCHEURMANN

Papalagiye göre iki şey vardır. Birincisi Büyük Ruh'un bizlere hiç göstermeden yaptığı ve bize hiçbir emeğe mal olmayan hindistancevizi, midye, muz gibi şeyler. İkincisi ise insanların emek ve çaba harcayarak yaptıkları yüzük, yemek kabı, sineklik gibi şeyler. beyaz efendi şey dediğinde kendi eliyle yaptıklarını kasteder.

Daha çok ve daha yeni 'şey'ler tasarlar. Ve hemen ardından bu yeni 'şey'i elde etmeye çalışır.

Bir sürü 'şey' yaptığı için de kendisinin Büyük Ruh olduğunu sanır.

Eğer insan çok fazla 'şey'e gereksinim duyuyorsa bu büyük yoksulluğun göstergesidir.

Eğitim kafanın son sınırına kadar doldurulması demektir. eğitilmiş beyaz adam palmiyenin boyunu hindistancevizinin ağırlığını, bütün büyük şeflerinin adlarını, savaşlarının zamanlarını bilir. Çoğu kafasında koca bir yük taşır oradan oraya, bedenini yorgun düşüren, zamanla güçten kuvvetten kesen bir yük.

Gazete bütün insanları tek bir kafa haline getirmeye çalışır. Kafamızı bol besinle doldurur ama güçlendirmez.

Aklı başında bir insan sıcacık gerçek yaşam dururken karanlık bir odaya hapsolmuş yalancı yaşamı ne yapsın? ...artık bu yalancı yaşamı gerçek yaşamdan ayırt edemez duruma gelir. Gerçek yaşamlarında yapmayı akılların ucundan geçiremeyecekleri rezillikleri yaparlar. (Sinema hakkında)

Papalaginin elleri 'şey' yapmaktan dinlenmeye fırsat bulamaz. Yüzleri yorgun ve acılıdır. Çoğu Büyük Ruh'un şeylerini görmekten acizdir.

Teki bile yeterli olan bir 'şey'den, bir sürü şey yapmayı becerir. Tek bir kulübede o kadar çok şey vardır ki, beyaz şeflerin çoğu yalnızca o şeyleri yerli yerine yerleştirmekten ve kumlarını temizlemekten başka işleri olmayan sürüyle erkek ve kadın çalıştırmak zorunda kalır. ...zamanın büyük bölümünü 'şey'leirni saymaya, yerini değiştirmeye ve temizlemeye ayırır.

Saçlarını düzeltmek için kaplumbağa kabuğundan bir alet yapsa, o alet için bir de kılıf yapar, sonra o kılıf için küçük bir kutu, küçük kutu için de büyük bir kutu. Her şeyi kılıfların ve kutuların içine yerleştirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder