7 Eylül 2015 Pazartesi

ORUÇ RİSALESİ / EDİSYON

Kur'an insanoğluna kendini tutmayı öğretmek için gelmiş ilahi kitaptır. Hakim (bilge) kelimesinin 'ata gem vurmak' kökünden geldiğini hatırlarsak bunun ne manaya geldiği daha iyi anlaşılır. Bu durumda Kur'an'ı Hakim "insanoğluna kendisine gem vurmayı öğreten kitap" demek olur. (İhsan Eliaçık)

İbadetleri bir hedefe erişmenin yolu olarak görebilenler için bu kulluk görevleri artık sırtta taşınan ve bir an önce indirilmeye çalışılan bir yük olmaktan çıkar ve adeta üzerinde yükseklere ulaşılan bir araç haline gelir.

Oruç insana ibadet için yaratıldığını hatırlatır, her dakikanın Allah'ın emir ve yasaklarına uygun olması için gayreti artırır, ruhu olgunlaştırır. Oruçlu insan Rabbini daha çok düşünür ve huzura kavuşur.

Günümüzün manzarası 'oruç kafası' diye nitelenen sinirlilik, acelecilik, iftar öncesi telaş ve özellikle trafikteki keşmekeşlik ve kaza yoğunluğu. Tek kelimeyle sabırsızlık ve stres. sebep olarak gösterilen iftira da hazırdır. 'Oruç kafası!' Oruç insanda sabır kapılarını sonuna kadar açar, açlık da insanı olgunlaştırırken, insanımız bırakın oruç tutmanın hakkını vermeyi, aç bile kalamamış, akşam tıka basa yedikten sonra, sahurda da gün boyu hazmedilemeyecek yağlı ve hamur işleriyle kilo artırmaya çalışmıştır. Buna rağmen sinirlenmenin ve sabırsızlanmanın suçu da oruca yüklenir, bir ibadete hiç bağdaşmayacak kadar çirkin ve yalan şekilde iftira atılır.

İnsanımızı yönlendiren düzen ve kurumlar, belediyeler ve özellikle medya Ramazan'ı 'ibadet ve maneviyat ayı' olmaktan çıkarıp eğlence ayı olarak değerlendirmektedir. (Ahmet Kalkan)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder