2 Eylül 2015 Çarşamba

VAHİYLE DÜŞÜNMEK / RAMAZAN KAYAN

Sabır, başa gelen musibet ve belalar karşısında yılgınlık göstermemek... Engelleri ve sorunları aşma azmi. Olumsuzlukları yenme iradesi. Kısa vadeli sonuçlara takılmadan, uzun soluklu mücadele ruhu. Hak üzerinde direnme bilincidir.

Bireyselleşmenin önüne geçmenin yolu aidiyet bilincini canlı tutmaktan geçer...

Kendimizi sanal dünyaya salmadan, birebir sohbet ortamlarını canlandırmalıyız. Göz göze gelerek, gönül gönüle vererek sıcak sohbetlerle sorumluluk bilinci, kulluk direnci gelişecektir.

Vahiy, 'ben'lerimizi 'biz' yapmaya gelmiştir. Birey sadece kendisi içindir. Ötekisi ile sürekli çatışma halindedir. Birey asıl olunca hiçbir şey uğrunda kendini feda etmeye değmeyecektir. İslam bu anlayışı yıkmaya gelmiştir.

Batıdaki sanayi devriminden sonra başlayan tatil anlayışı, hayatı bütünüyle maddi hırsların tatminine tahsis eden, çılgınca bir tüketim arzusunu kışkırtan vahşi kapitalizmin yorduğu ve yıprattığı insanı sürekli dinlenme nöbetlerine tabi tutmasıdır.

 İnsanı makineleştiren beşeri ideolojiler, tatil uygulamaları ile yılda bir kez bireyi bakıma gönderiyor. Makinelerin ömrünü uzatmak, üretimi artırmak için.

Firavunlar uzun iktidar dönemlerini neye borçlular? Köle ruhlu, tepkisiz ve dirençsiz toplumun uysallık ve kadercilik anlayışından beslenmiyor mu?

Modern kentin mahpeslerine yani fabrikalara, atölyelere, resmi kurumlara, okullara, stadyumlara, cafelere, varoşlara gömdüğümüz insanlara ulaşmamız lazım.

Tarihte İslam toplumlarında zaman zaman kıtlık vardı ama açlık yoktu. Çünkü paylaşım vardı. Önce biz az ile yetinmesini öğreneceğiz.

Müslümanlarla birlikte olmanın sıkıntılarına katlanmadan yalnızlığın rahat ve rehaveti tercih etme anlayışı hızla yaygınlaşıyor. Sonuçta yalnızlaşan, zamanla yabancılaşan bireysel Müslümanlık kabul görüyor.

Hayat anlamını kaybetmişse insan sadece yeryüzünde bir yüktür. Tüm beklentilerini dünyaya bağlayanlar için ölüm felakettir. Bunun içindir ki, sekülerizm ölümü hayatın dışına itti.

Zamanla talepler tutkuya, tutkular tutsaklığa dönüşüyor.

Şu çağdakonfor kadar tehdit edici, tahrip edici bir illet bilmiyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder