10 Eylül 2015 Perşembe

SOKAKTAKİ İNSANIN İMPARATORLUK REHBERİ / ARUNDHATI ROY

İnsan psikolojisinde paranoyak saldırganlık genellikle sinirsel olarak kendine güven duymamanın bir göstergesidir. Bu durumun ülkelerin psikolojisi söz konusu olduğunda da değişmediği söylenebilir. İmparatorluk paranoyaktır, çünkü onun bel altı yumuşaktır.

Ölen kuşlar, hayvanlar, karaya vuran balıklar, zehirlenen su kaynakları, tarih olan bitkiler, hiçbir zaman savaşın bedeli olarak sayılmadı. Bütün bunlar pazarlar ve ideolojiler uğruna yapılan savaşlar sırasında unutulur. Oysa bu yıkım, insan soyunun gelecekte muhtemelen tamamen mahvolmasına yol açacak.

Dünyanın en özgür ülkesinin hapishanelerinde, dünya üzerindeki en fazla sayıda mahkum yatıyor.

Demokrasi "Hür Dünya"nın giyinip süslenmeye, azarlanmaya gönüllü her türden farklı zevki tatmin etmeye meyilli, istenildiğinde kullanılmaya ve taciz edilmeye hazır orospusudur.

İnsanlar yapmak istedikleri şeyler için gerekli varlık ve güce sahip değillerse, o zaman bunu gizlilik içinde ve stratejiyle yaparlar.

90 yılının Ağustos ayında Saddam, Kuveyt'i işgal etti. İşlediği asıl günah bir savaşa girişmiş olması değil, fakat efendisinin emri olmadan başına buyruk hareket etmesiydi. Bu nedenle Hüseyin'in sahibinin gösterdiği sevgiden daha uzun yaşamış bir evcil hayvan gibi yok edilmesine karar verildi.

Madem ki 11 Eylül'den söz ediyoruz, o zaman belki de bugünün sadece geçen yıl Amerika'da sevdiklerini yitirmiş olanlar için değil, fakat dünyanın geri kalanındaki bu tarih kendileri için uzun yıllardır önem taşımakta olan insanlar  için de ne anlama geldiğini hatırlatmak uygun olacaktır. Amerikan yurttaşlarına en nazik en insani yolla şöyle demek: Dünyaya Hoşgeldiniz!

Savaşlar ancak askerler savaşmayı reddettiklerinde, işçiler gemilere ve uçaklara silah yüklemeyi reddettiklerinde insanlar imparatorluğun dünyanın dört bir yanına yayılmış ekonomik ileri karakollarını boykot  ettiklerinde durdurulabilir.

Sovyet tarzı komünizm çok az sayıda insanın elinde çok fazla gücü gasp etmesine izin verdi. Amerikan tarzı kapitalizm de aynı sebeplerle başarısızlığa uğrayacak. Her ikisi de insan aklı tarafından inşa edilmiş, insan doğası tarafından yıkılmış büyük yapılar.

Ancak, Amerikan hayat tarzı tek kelimeyle sürdürülemez. Çünkü bu hayat tarzı, Amerika'nın ötesinde bir dünyanın bulunduğunu kabul etmiyor. Bereket versin ki, gücün bir raf ömrü var. Zamanı gelince, belki bu güçlü imparatorluk da kendisinden öncekiler gibi altından kalkamayacağı kadar çok misyon üstlenecek ve bunların altında ezilip kalacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder