1 Eylül 2015 Salı

VAHİY KÜLTÜRÜ / RUHİ ÖZCAN

İnsan için ibadet, cansız varlıklar için servis ihtiyacı gibidir.

...bu eşkiyaları insanlığa insanlık dersi verecek medenilik dersinde sunuculuk yapacak kıvam ve yapıya getiren neydi? KUR'AN KÜLTÜRÜ, VAHİY KÜLTÜRÜ.

O peygamber diyeceksiniz. Fakat imkanlarımız neyse o nispette ona yaklaşmaya, onu yakalamaya çalışacağız. Ne hazindir ki peygamber nesli sahabe "o peygamberdir, geçmiş ve gelecek günahları affedildiği halde bu kadar ibadet ediyor" deyip daha fazla ibadet etmeye çalışırken bugünün Müslümanları olan bizler "O peygamberdi, elbette çok ibadet edecek" deyip kendimizi avutuyoruz.

İslamın getirdiği espri fikirde, düşüncede, anlayışta, değerlendirmede ve inançta ortak noktalar tespit edilmektedir. Ortak noktalar tespit etmezseniz daima kopuksunuz. İşte ibadet dediğimiz şey bu ortak noktaları tespit eden mekanizmadır. O halde toplum dediğimiz bu içtimai sosyal yapının Müslüman için o kadar avantajı vardır ki, ibadet dediğimiz bu mekanizmayla bütün sosyal dertlerin köküne kibrit suyu ekecek bir yapıya ve norma sahiptir.

İnsanlar aynı kaabiliyette ve aynı fıtratta yaratılmadıkları için, ilahi mesajdan alacağınız aynı oranda değildir.

Allah bize "yalnız sana kulluk ederiz" dedirtiyor, "kulluk ederim" dedirtmiyor. Çünkü Allah'ın istediği bir kaç kişinin kendisine hakkıyla kul olması değil, kulların topluluk olarak kendisine kul olmalarıdır.

Biz başkasının inançlarına ancak müsamaha gözüyle bakabiliriz, fakat saygı gösteremeyiz. saygı: ihtiram, müsamaha:tolerans, hoşgörü, anlayış

Sırf telaffuz etmek ve çabuk bitirmek için Kur'an bize gelmedi. Kur'an bize öğretmek, belletmek ve hatırlatmak için geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder