17 Eylül 2015 Perşembe

MUTLULUK PSİKOLOJİSİ / NEVZAT TARHAN

Amerikalı muzip bir balıkçı, bir gün bir şaka yapıyor. Avlanan balıkçıların balıkları depoladığı su tankına bir gece Baracuda isimli canavar balığı atıyor. Normal şartlarda gece su tankına konulan balıkların %90'ı ertesi sabah ölürken, Baracudanın atıldığı tankta balıkların %90'ının yaşadığı görülüyor. Canavar balık su tankında dolaşıp, balıkların yaşama gücünü arttırmıştı.

World Future Society IQ ile ilgili ilginç görüşler öne sürüyor:
-Depolanmış bilgi kaynakları genç kuşağın daha kolay ulaşacağı hale gelecek, daha çok bilgi sahibi olmak yerine daha az bilecek ancak bilgiye istediği anda ulaşacak.
-Yeni yaşa türü antisosyalleşecek.
-Evler çok çekici olacak, dışarı çıkmak istemeyen insan yeni bir yalnız yaşam türü oluşturacaktır.

Bilge bir zatın talebesi sürekli her şeyden yakınıyor, bilge bir gün bir avuç tuz alıp, bir bardak su ile karştırdı, içmesini istedi. Öğrencisi "çok acı" dedi. Hocası onu aldı, gölün kenarına götürdü, aynı miktarda tuzu göle attı. Gölden bir bardak su alıp, öğrencisine içirdi, "nasıl" diye sordu. "Çok nefis" diye cevap aldı. Bilge kişinin yorumu şöyle oldu: "Oğlum, hayattaki zorluklar bir tutam tuz gibidir, onu duygularınla geniş karşılarsan sana zarar vermez. Sarayda kederli, zindanda mutlu olmak insanın elindedir."

Herkes aynasının gösterdiklerine tabiidir. Her şey incelikten, insan kabalıktan kırılır.

Okul başarısı için klasik zeka yetebilir, hayat başarısı için duygusal zeka şarttır.

Geri zekalılar suyun derinliğini iki ayağıyla ölçer. (Afrika atasözü)

Gurur zayıf adamın güçlü taklidi yapmasıdır. (Erich Holfer)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder