2 Eylül 2015 Çarşamba

NASIL BİR KÜLTÜR / YUSUF EL KARDAVİ

Sakınılması gereken hususlardan biri ibadetleri dünyevi işlerle izah etmek ve onları, ibadetlerin sebepleriymiş gibi göstermek. İbadetlerin gaye ve maksatları olduğunu, neticesinde doğan sebepler için yapılmadıkları hakikatinden gafil kalınmamalıdır. Onlar yerine getirildiğinde sadece ibadet niyetiyle yerine getirilirler. Bundan doğacak menfaatler ve meyvelerine aldırış etmeden yapılırlar.

Allah Tealanın bazı emirlerinin sır ve hikmetlerini gizli tutmasında apaçık bir hikmet vardır. Ta ki, imtihan tam olsun ve Yaratıcı'ya kulluk etmenin hakikati ortaya çıksın.

William James: Ruhi bunalımın en etkili ilacı hiç şüphesiz imandır.

dale Carniege, Dr. A Brill'den şu sözü nakleder: "Gerçek dindar hiçbir zaman ruhi bunalıma düşmez." Carniege bu sözü yorumlar: "Bana göre psikologlar, yeni bir çeşit vaizden başka bir şey değillerdir. Onlar sadece öbür dünyada cehennem azabından sakındırmak için dine teşvik etmiyorlar. Bir de bu dünya hayatında karşılaşacağımız cehennem azabından, mide hastalıklarından, sinirsel hastalıklardan ve delirmekten sakındırmak için dine teşvik ediyorlar. (Kitap ismi: İman ve Hayat)

Yüce Allah'ın "De ki... sonra düşünesiniz diye.." sözü bizi şu sonuca ulaştırır ki, kişiyi gerçeğe ulaştıran faydalı ve gerekli düşünme onun ya bir arkadaşıyla yada çoğu zaman insanı doğru yoldan ve ölçülülükten uzaklaştıran toplu halde düşünmenin etkilerinden uzak, yalnız başına düşünmedir ki, psikolojinin vardığı sonuç da budur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder