4 Temmuz 2015 Cumartesi

BACIDAN BAYANA / CİHAN AKTAŞ

Kanadalı R. W. Carlsen (tesettürlü bayanlar hakkında) "İnsan neden 'kardeşim', 'bacım' diye hitap ettiklerini anlayabiliyor. Sadece bu yolla kadınlar için cinsel anlamda rahatsız olmadan ve etmeden varoluşlarını toplumsal planda sürdürebilirler.

Barbieler cinselliği sadece görünüşe yoğunlaşan ama cinsel sorumluluklarını üstlenmekten uzak bir kadın kimliğini vurgular. Evola'nın tasvir ettiği kadın kişiliği, Sennet'e göre de narsistik bir karakteri ifade eder. Güzellik yarışmaları gibi Barbie bebek modelleri de kız çocuklarına ve kadınlara özgür beden sloganıyla yönelen yeni bir şiddet biçiminin parçası. Tahran'da tanıdığım çok güzel, çok şirin bir esmer kız çocuğunun renginin Barbie bebeklere benzemediği için ölmeyi dilediğini duyunca bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Barbie güzel, endamlı, hiç yaşlanmayan ve asla doğurmayan bir kadın. Ama Sara şişman ve herhalde hamile.

İran gibi toplumlarda süse püse gelenekçi kadınlar modern kadınlardan, tahsilsiz kadınlar da tahsilli ve aydın kadınlardan daha çok eğilimlidirler.  Aydın kadının süslenerek kendini göstermeye ihtiyacı yoktur, değerleri ve amaçları vardır onun çünkü.

Saç rengi değişiminde sarı, işlemi pahalıya gelmekle birlikte en çok tercih edilen renktir. Kadınların önemli bir bölümü yine önemli bir potansiyellerini bütün görünemez kılınmalarını hedefleyen kurallara rağmen kendilerini göstermenin inceliklerine sarfediyor.

Kiloların duygusal düşkünlüğün kendini kontrol edememenin, oburluğun göstergesi olarak algılanması karşısında cezalandırma ve bu zayıf noktalar zayıflama endüstrisi tarafından sürekli çoğaltılırken azalan veya çoğalan kilolarını hayatının merkezine yerleştiren kadını varlığını kat kat bedenleştiren bir gelişmemişliğin halüsinasyonunun zemininde sabitler.

mesele vücut biçimi olmaktan çıkartılarak bir zihniyet problemine dönüştürülmüştür. Kilo vermeli saçınızın rengini değiştirmeli, sabahları ormanlarda, parklarda koşarak ciğerlerinizi temizlemelisiniz.

Spiker Oşın'a benzemek isteyen kadına Neden Hz. Fatıma değil de Oşın'a benzemek istediğini sorunca Hz. Fatıma'ın ayrı bir zamanın ve dünyanın insanı olduğu gibi bir cevap almıştı. Bunun üzerine programdan sorumlu müdür, müdürlük görevinden uzaklaştırılmıştı.

Sinemanın icadından yüzyıl kadar sonra Afganistan sineması olmayan tek ülkedir. Dolayısıyla Afganistan sinema yönetmenleri, sinema salonları, televizyonu da olmayan bir ülke durumundadır. Bu ülkede modern olan tek şey belki de sadece silahtır. Gazetelerde resim kullanılmaz veya pek nadiren kullanılır.

Örtü mecburiyeti bakımından güzel görünmenin daha ziyade yüze yoğunlaşmakla sağlanabileceği inancı nedeniyle olsa gerek, afişlerde kadın oyuncular çok makyajlı ve abartılı yüz ifadeleriyle dikkat çekiyor.

Kadınların kılık kıyafetine yönelik kanuni düzenlemeler konusunda İran'ın yaşamakta olduğu tecrübe modern dünyanın Müslümanları için ufuk açıcı sonuçlar ortaya koyuyor.  İdeal bir dini toplum kanuni yaptırımlarla kurulamayacağı gibi, ideal bir dini yaşantı da sembol yüklemeleriyle sağlanamaz. Kılık kıyafeti güdümleyen yasaklarla daha dindar bir toplum oluşturulamayacağı gibi, daha modern ve laik bir toplum da oluşturulamaz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder