4 Temmuz 2015 Cumartesi

KARA KIZ / BERNARD SHAW

Temiz suyu bulmadan kirli suyu atma. Fakat temiz suyu bulunca da kirli suyu mutlaka at ve her ikisinin karışmamasına özellikle dikkat et.

Dine kaba bir fetişizm bir çeşit göz bağcılık diye bakan cahiller bile onu cinleri defeden tanıkları yalan söylemekten alıkoyan ve bir askerin cebinde dindarca duygularla taşındığında kurşunları durduran kağıttan bir tılsım olarak aziz tutarlar.

Tanrı önünde boynu bükük yürüyen insan kendi içindeki tanrılık kıvılcımından başka hiçbir kılavuzu bulunmaksızın, Tanrı’nın aleti ve cisimlenmiş sureti olarak araştırma yapan insanla karşılaştırıldığında zavallı bir yaratık kalır.

Hak olanı yapmak ve merhameti sevmek ve Allahınla alçakgönüllü olarak yürümekten başka Rab senden ne ister? (Eski Ahit Mika 6.8)

Tüfeklerimiz sizi insan yiyen aslandan, insanları ezen fillerden kurtarmadı mı? Onlardan kurtarıp insan döven esir sürüsünün insanları ezen efendinin eline teslim etti.

Şu kızın kolları, bacakları bir gün gelecek bütün mermerlerden daha soğuk olacak. Benim tanrıçamı ortadan ikiye böl, özüne kadar mermer olarak kalacaktır. Palanla şu kızı ikiye biç de bak, ne göreceksin?

Erkek sevgisini dağıtmalıdır. Erkek birçok karı tanımadan birinin değerini bilemez, zira değer bir ölçüştürme sorunudur. Son karımın ne olduğunu görene dek, ilk karımın nasıl bir yaşlı melek olduğunu anlamamıştım ben.
Evlilik kesinliği olan şeylerden değildir. Kesinlik diye bir şey var mıdır zaten? Her şey göçüp gider, her şey kırılır, her şeyden bıkarız. Evlilikler de buna dahildir.

Hayır bir şey geçmedikçe asla göçüp gitmez. Bir otobüs Picadily Meydanınnı geçer ama Picadilly Meydanı kalır. Ben Clara’dan bıktım ama kalıyorum. Söz aramızda Clara da öyle. Her şey kırılabilirse de en ince camdan yapılmış bir kadehi bile bir şeye çarpmadan kıramazsın. O kadehi bir kelebeğe çarparak kırmana imkan yoktur.

Güzellik sonuçta bir zevk meselesidir. Kiminin yediği et kimine zehir gelir. Birçok kimseler karımı güzel bulmazlar. Bunlar kuşbeyinlidir ama istedikleri gibi düşünmek haklarıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder