15 Temmuz 2015 Çarşamba

YENİ DÜNYA DÜZENİ / EDİSYON

ABD 'nin çok daha zayıf düşmanlarla yüz yüze geldiği durumlarda esas görevimiz onları sadece yenmek değil bunu kesin bir şekilde ve derhal yerine getirmektir. Başka türlü her sonuç utanç verici olur ve siyasal desteğin kaybına neden olur. (Noam Chomsky)

ABD'de körfeze gidenler, vatandaşlarımızın en yoksullarıydı ve orantısız olarak siyah azınlığın üyeleriydi. Onlar gönüllüydü ama bunun nedeni yoksulluktan kurtulmanın çoğunluk için ne yazık ki en iyi, bazıları için de tek mevcut yolunun askeri hizmetler olmasıydı. Savaşı ebeveynler de dahil olmak üzere, iyi gelir sahiplerinin çocukları kayda değer bir sayıda savaşa katılmaya sevkedilmedi. (J.Kenneth Galbraith)

Ameirka için petrol iki anlama gelir, kar ve insanların geleceğinin kontrolü.

Batının gözleri, halkların özgürlükleri söz konusu olduğunda yumulur, fakat Batı aleyhtarı herhangi bir belirtide veya tehlikeli bir dini hareket görüldüğünde dört açılır.

Askeri etkilerinin de ötesinde Körfez Savaşı kamuoyuna boyun eğdirdi ve kültür düşünce özgürlüğü gerçeği bilme hakkı ve itiraz etme ve reddetme hakkı gibi uzun bir dönem boyunca elde edilmiş kazanımları bir yana attı. (Abdurrahman Münif)

Körfez anlaşmazlığı bize öğretti ki, bir savaşı kazanırsanız da barışı kaybedebilirsiniz, istikrar tez elden kurulamaz., farklılıklar lafla ortadan kaldırılamaz, bir sorunun çözümü iki yeni sorun demektir. (Theo Sommer)

BM farklı ideolojilere ve değerlere sahip devletlerin birliği olarak kaldığı sürece, saldırganlıkları frenleme görevi sınırlı kalacaktır.

Körfez hariç pek az bölgenin demokratik ve kapitalist dünyanın büyümekte olan kısmına iyi veya kötü yönde etkisi olacak. Ve nihai olarak biz de evimizi dünyanın bu bölgesine kuracağız. ( Francis Fukuyama)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder