10 Temmuz 2015 Cuma

TÜRKİYE'NİN TANIKLARI / ŞAHİN ALPAY

Edindiğim izlenim o ki, Türk liderler Kürt sorununu konuşmak dahi istemiyor. Bu çok sık görülen bir siyasi hata. Japon liderleri uzun süre Koreli azınlık konusunu konuşmak istemediler. Ama akıllı önderliğin ilk göstergesi sorunun açıkça konuşulup tartışılmasını sağlamak. Çünkü konuşulmasını bastırmak, sorunu ortadan kalmıyor, daha akıl dışı unsurların ekmeğine yağ sürüyor. (Paul Kennedy)

Milliyetçilik sorunun çözümüyle ilgili genel formül, kültürle siyasetin birbirinden ayrılmasıdır. Bunu talep eden her gruba kendi kültürel altyapısına sahip olma olanağı tanınabilir.(Ernest Gellner)

Devlet tarafından desteklenen halk dansları cumhuriyet rejimi için çok iyi bir fikirdi. Bu fikir Alevilere de çok cazip geldi, çünkü dans edip türkü söylemek Alevilerin en çok sevdiği şey. Dolayısıyla Aleviler, cumhuriyet rejimiyle birlikte dedelerin otoritesinden kurtuldular, ama kültürlerini yaşatma geliştirme olanağı buldular. Denebilir ki, bu şekilde Türkiye'de de devlet Alevilerin Alevi olmalarını destekledi. ( David Shankland)

Türkiye'nin öngörülebilir bir gelecekte AB'ye tam üye olacağını sanmıyorum. Seküler Türk aydınları bile bunu dinle açıklıyor ama bence ilgisi yok. Problem, Türkiye'nin büyük ve görece yoksul olması. AB'nin Müslüman bir Slovenya veya Litvanya'yı tam üye yapmakta hiçbir sorunu olmazdı. (Göran Therborn)

Birçok Kürt kimliğinin çıkarlarının bilincinde değildir, ancak devletin şiddetine maruz kalırsa bilinçlenebilir, deniyordu. PKK, Kürtlere çıkarlarını öğretmek iddiasıyla bilerek devletin şiddetini davet etti. (Martin Van Bruinessen)

Eğer Türkiye bir batılı ülke olma ısrarından vazgeçer, modernleşme ve demokrasinin bir İslam ülkesinde de mümkün olduğunu  göstermeye daha çok ağırlık verirse bütün dünya ve İslama büyük bir model olur. (Samuel Huntington)

Sosyal Kapitalin gerçekten kıt olduğu bir ülke, ne ailede ne de dışında güven olmadığı bir ülkedir. Örneğin Güney İtalya'nın ülkenin öteki bölgelerine göre daha az gelişmiş olması insanların birbirlerine güvenmemeleriyle açıklanabilir. (Francis Fukuyama)

İslam toplumlarındaki parçalanmaların temel bir nedeni, daima belirli kişilerin peşinden gidilmesi, dikkatin kurumlar değil kişiler üzerinde toplanması. Müslümanlar 14 yüzyıldır "gerçek imamın kim olduğunu" arıyorlar fakat bulamadılar, bulamazlar da. Artık bundan vazgeçip doğru kurum ve ilkeleri arayıp bulmalılar. (Bassam Tibi)

İslam toplumları hiç değilse Avrupa kadar birbiriyle bütünleşebilmeli. Hiç değilse İslam ülkeleri arasında serbest seyahat, serbest ticaret olabilmeli, kitaplar, dergiler serbestçe dolaşabilmeli. Gıdamızın yüzde 75'inin hala Batı'dan gelmesi anlaşılır gibi değil. Kendini beslemekten aciz toplumlar siyasi bakımdan nasıl bağımsız olabilir? (Hassan Hanafi)

Türk basınında köşe yazarlarına dünyanın hiçbir yerinde görülmediği ölçüde önem veriliyor. Bazen çok iyi yazılar yazan bu yazarlara çok büyük yatırım yapılıyor. Ama en iyi yazarların bile haftanın her günü iyi fikirler bulmaları imkansız. Köşe yazarlarına yapılan yatırımın bir kısmı genç muhabirlerin yetiştirilmesine ayrılsa, Türk basını çok şey kazanırdı. (Nicole Pope)

Gazeteciliğin temeli özgür araştırma ve tartışmadır. Bunlar hala Türk gazetecilerin yararlanabildikleri imkanlar değil. Türkler hala korkuların tutsağı. Hala serbestçe ifade edilemeyecek kadar tehlikeli fikirler, görüşler, bakış açıları olduğuna inanılıyor. Gazeteciler üzerindeki kısıtlamalar yalnızca basının değil ülkenin gelişmesi için de zararlı. Çünkü herhangi bir konuda karar verebilmek için seçeneklerinizin ne olduğunu bilmeniz gerekir. Bazı seçeneklerin tartışılması tabu ise, akıllı kararlar verilemez. (Stephen Kinzer)

Atatürk, kadınların siyasi hakları için kampanyayı başlattığı zaman "Halkın sadece yarısının yeteneklerinden ve hizmetlerinden yararlanırsak çağdaş dünyayı yakalayamayız" demişti. Son derece haklıydı. Orta doğuda insanlar, "Batı neden ilerledi ve biz neden geri kaldık?"diye soruyor. Bu sorunun cevabı önemli ölçüde burada yatıyor. Eğer nüfusun yarısının katkısından vazgeçerseniz, ancak yarım sonuç alabilirsiniz. (Bernard Lewis)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder