14 Temmuz 2015 Salı

MEDENİYETLER ÇATIŞMASINDAN DİYALOĞA / EDİSYON

Civilizations do clash as a matter of fact, yani bir bakıma bunlar bir olgudur, birbirleriyle çatışırlar. İkinci düzeyde medeniyetler çatışması deyince "civilizations will necessarily clash" yani napsın zavallılar çatışmak zorundadırlar. "They  odd the clash" yani ahlaken çatışmak zorundadırlar, ne yapsınlar? Çünkü biri aydınlık, öbürü karanlık, aydınlık olanın karanlık olanı da aydınlatması ahlaki bir görevdir. Fransızca güzel bir deyimle buna "la gatrie civilisatrist" diyorlar., medenileştirici savaş.

Gazali diyor ki "Li ennen nüfus ma iletün garib, yani insan garip şeylere meyleder, garip şeylere meraklıdır. Eğer televizyonlar garip şeyler göstermezse seyredilmiyor, kitaplar  garip bir şekilde yazılmazsa okunmuyor.

İslam ile terör kelimesi çok kere yanyana getirilir. İslami terör hatta İslam atom bombası, İslam petrolü... Petrol Batıya giderse petroldür. Eşkıya orada eşkıyadır, hiç duydunuz mu "Protestan eşkıyası" diye bir söz?

Başkasının kutsalına saygılı davranmak, insanın kendi kutsalına başkalarının saygılı davranmasına bir çağrıdır. (M. Aydın)

Kore'den Guetamala'ya, Mısır'dan Kanada'ya kadar insanların esas ilgi duyduğu şey ne ideolojiler çevresindedir, ne de medeniyetlerin davranışlarındadır. Bunlar daha ziyade iş bulma, ücretler, kişiler ve ailesinin güvenliği, iyi bir eğitim alabilme vsdir.(Thomas Michael)

Dünyanın her tarafında din adamlarına başka türlü bir görev düşmektedir. Ve galiba zihniyetlerini değiştirmeseler bile üsluplarını değiştirmesi gerekenler bu zümredir.

Eğer bir takım insanlar Allahsız bir Rusya'ya imanı geri döndürmek ve insanları Allah'ın yoluna bağlamak istiyorlarsa bunu o memleketin bin yıllık din ve kültürünü tahrip ederek yapmak zorunda değillerdir. Bugün Hristiyanların birbirine karşı toleransı yok ki biz bunu hemen atlayıp Hristiyanlarla Müslümanlar arasında Yahudilerle onlar arasında bir toleransın kurulmayışından şikayet edelim.

Yani İran kadınını küçümsemekle noluyor? O kadınlar da herkes kadar akıllı ve bilgili. Ben gördüm onları içinde bizimkileri okutacak insanlar var. Ben İran'da Soğdca lugat hazırlayan bir kadın biliyorum. Şimdi o kadın çarşafın içinde diye karanlıkta mı yaşıyor. (İlber Ortaylı)

Hemen hemen bütün modernleşen şehirlerde tarımsal köklerini bırakıp şehirlere göç eden insanların arasında sosyolojik olarak dinin insanlara bir istikrar kazandırdıklarını söylerler. Bence din insanlığın ve insan kültürünün devamlı ve kalıcı bir yönlenmesidir. (Robert Royal)

Büyük medeniyetlerin ortak tarafları vardır. Ama insanlar genelde büyük şeyler üzerinde değil, küçük şeyler üzerinde savaşırlar. Mesela bazıları İtalyanlardan nefret ettiklerini söylerler buna sebep olarak da İtalyanların çok hızlı konuştuklarını söylerler. (M.E. Yapp)

Barbar kültürsüz vahşi değildir. Barbar bizden farklı olan ve farklılığı bizi tehdit edebilecek durumda olan biridir. Vahşi olsaydı, ondan o kadar çekinmezdiniz. Farklı kültürü olan ve bizimkine benzemeyen onun için çekindiğimiz biridir. ( Stefanos Yerasimos)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder