13 Temmuz 2015 Pazartesi

LİDERLİK SANATI (ZEN DERSLERİ)

Erdemsiz cömertliğe sahipseniz insanlar size saygı duymayacaktır. Cömertlik olmadan erdeme sahipseniz, insanlar size yaklaşmayacaklardır.

Planlama çok insanla yapılır, karar tek başına verilir.

Konuşmanız ve suskunluğunuzda yaptıklarınız ve yapmadıklarınızda kendiniz hakkında yukarıdaki Tanrıyı aldatmadığınızı söyleyebiliyorsanız buna kesinlikle başarı denilebilir.

Yol bir dağa benzer ne kadar fazla tırmanırsanız, o kadar yükselir. Yol yeryüzüne benzer, ne kadar ileri giderseniz, o kadar öteye yayılır. Yüzeysel öğrenciler güçlerini tüketir ve dururlar. Yalnızca aydınlanma için istek duyanlar Yol'un derinliklerine varabilir. Diğerlerine gelince, onlarla ilgilenen kim?

İnsanları memnun edenler büyürler, kendilerini memnun edenler yok olurlar.

Birçok zorluğu yaşamak iradeyi kusursuzlaştırır, hiçbir zorluk yaşamamak varlığı mahveder.

Böcekler bir öküzün üstünde bir araya gelirlerse birkaç adımdan fazla uçmazlar, fakat hızlı bir ata yapışmışlarsa sırf yapıştıkları şeyin üstünlüğünden dolayı rüzgara yarışır ve güneşe doğru koşarlar.

Bir taşı kesip parlattığın zaman ovuştururken azaldığını görmezsin buna karşın zamanla yıpranır gider. Bir ağacı diktiğin ve baktığın zaman arttığını görmezsin ama zamanla büyür.

Bütün insanların ruhu vardır bu yalnızca dikkatli kılavuzluk sorunudur. Fosildeki yeşim taşına benzer bir kenara fırlatırsanız kayadır, fakat keser parlatırsanız değerli bir taş olur.

Herkese kapınızı kaparsanız, yüz ırmağın bir okyanus olmasına izin veremezsiniz.

Liderlikte üç yasak vardır: yapılacak çok şey olduğunda korkmayacaksın, yapılacak hiçbir şey olmadığı zaman aceleci olmayacaksın ve doğru yanlış üzerine düşüncelerinden söz etmeyeceksin.

İnsanlar arasında bayağılar çoktur, bilenler azdır. Bayağılara alışmak kolay, bilenlere yaklaşmak zordur.

Öğrenciler sözcük ve deyişler bataklığına gömülmemelidir. Genel olarak konuşursak anlayışınızı formüle etmek için başkalarının sözcük ve deyişlerine güvenmek kendi aydınlanmanızın yolunu tıkar ve sözlü simgelerin ötesine geçemezsiniz.

Şansın bela getirme nedeni, dinginlik içinde yaşarken insanların açgözlülük ve tembelliğe kendilerini gark etmeleri ve çoğunlukla küçümseyici ve kibirli olmalarıdır.

Genellikle insanlar iç yansıtma ile yaşarlarsa daha fazla anlama yeteneğinde olurlar, fakat eşyalarla ilgilenip, dışarıda at koşturmaya başladıkları zaman bütünselliğe karşı koyarlar ve gerçekliği yitirirler.

Eski insanlar akıllarını yönettikleri zaman ortaya çıkmadan önce düşüncelerini engeller, duygularını durdururlardı. Bu yüzden kullandıkları enerji az, elde ettikleri başarı çok büyüktü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder