15 Temmuz 2015 Çarşamba

UYGAR BARBARLIK / STJEPAN G. MESTROVIC

Amerika "kültürün sıfır noktasını, kültürsüzlüğün gücünü" temsil etmektedir. (Baudrillard'a göre)

İnsanlar obur ve aleni tüketimleriyle çevreye ve Üçüncü Dünyaya verdikleri zararlar bağlamında "Ben" nesline yada bu neslin suç veya ahlaki bilinç eksikliğine atıfta bulunmak zorundadır.

Veblen 20.yüzyıl sonu Amerikasında uygulanan aşağıdaki barbarca alışkanlıkların çoğunu fark etmişti ki, alkollü içki tutkusu, savaş bağımlılığı yada avlanma, kumar, spor ve dinin yanı sıra savaş alışkanlıkları olarak adlandırdığı her şey. Sıradan işler aşağılanır olmuştur.

Veblen israfa yol açan bir nesneyi prestij sağlayıcı ve barbarca olarak kabul etmektedir.

Barbarca alışkanlıklar.... sağlıklı bir vücut, biçilmiş çim, insanı prestij sahibi kılan araçlar, büyük evler ve itaatkar köpekler prestiji ve ayrıca iyi bir karakteri ortaya koymaktadır.

Pozitivistler bilimi dinin, aklı da imanın yerine geçirmeye çalıştılar.

Bütün ilkel topluluklardaki eğitimli sınıf yapı, uygulama, hiyerarşik sıralama, ritüel, seremonik giyim ve öğrenilmiş alet edevat için zor beğenir insan grubunu teşkil etmektedir.(akademisyenler)

Akademisyenler hala öğrencilerini şekiller, seremoniler ve zorlu angaryalar dünyasına hazırlamakla meşguldürler. Kabul edilebilir bir format içerisinde hiçbir alıntı yapmadan harika bir metin ortaya koyan bir öğrencinin vay haline.

Durkheim, her ne zaman farklı kültürlere sahip iki nüfus, iki insan grubu birbirleriyle sürekli bir etkileşime girse, daha uygar olan topluluğun yada kendisini böyle gösteren topluluğun diğerine karşı şiddet kullandığını akla getiren belirli hisler gelişmektedir.

Horkheimer, girişilen savaşlarda sebep temelde insanoğlunu mutlu etmeyen bolluğa karşı beslenen açgözlülükte yatmaktadır.

Freud'a göre hiç kimse tam anlamıyla normal değildir ve her birimizin hergün normallikle psikoz arasında gidip geldiğimiz ....

Cumartesileri çim biçme makinelerinin sıradan bir hal alan gürültüsünden, orta sınıfın seyredilmese bile günün çoğu vakti acınacak bir hal arz eden televizyonu açma alışkanlığına değin, postmodern insanlık kendilerine mutlak sessiz ve sakinliğin hoşgörülemez olduğu gerçeğini ifşa etmektedir.

Yaşam ve rüyalar aynı kitabın farklı sayfalarıdır. (Schopenhauer)

Postmodern kültürle çocukların ve eşlerin taciz edilmesi, adam öldürme, tecavüz, uyuşturucu kullanımı ve intihar gibi her türlü barbarca eylemin sorumlusu olarak stresi göstermek yaygınlaşmıştır.

Schopenhauer medya vasıtasıyla kavramları pasif bir şekilde algılamaya yönelik insani durumun evde beslediğimiz evcil hayvanların televizyonu izlemesinden farklı olmadığını söyler...

Öğrenciler profesörden çok fazla talepte bulunmadıkça profesör de öğrencilerden talepte bulunmamaktadır. Diğer taraftan bu ilişki düşmancadır fakat dışarıdan kibar olarak anlaşılmaktadır.

Atalarımız evlilikten çocuk doğurmaya kadar söz konusu sıradan olayları niçin stresli bulmamışlardı?

Sokrates "Ne gözleri kafadan ne de kafaya bedenden ayrı tedavi etmeye teşebbüs edilmediğinde bedeni de ruhtan ayrı olarak tedavi etmeye teşebbüs edilmemelidir.

Durkheim, sanat bizi rahatlatır, çünkü bizi bizden uzaklaştırır.

Aşk, cinsellik ve bedenleri hakkında açıklığa rağmen modern insan bu gibi şeylere tam anlamıyla bağlıdır. Tıbbi çalışmaların yeni doğan bebekler için anne sütünün daha sağlıklı olduğunu ortaya koymasına rağmen emzirme eylemini iğrenç bulduklarından ötürü pek çok çağdaş kadının bebeklerini emzirmeyi tercih etmedikleri görülür.

Genelde Amerikalı yetişkinler doğal olarak adlandırılan nedenlerden daha çok şiddet kaynaklı nedenlerden hayatlarını kaybetmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder